Monkton Villa, Monkton Village

Over the past fifteen years, we've visited hundreds, possibly thousands of homes throughout the North East. Some are modest, some are so big that they need their own postcode but all are homes of good taste with welcoming owners. 

Some of our customers will have researched the product in-depth and have a clear vision of what they want, and others will rely on our expertise to guide them through the style and design of their shutters. Both ways are right of course but either way, we always offer any suggestions that we think could improve the project either practically or aesthetically. And as cliché as it sounds, we see it as a collaboration between us and our customers. 

One recent project, designing and installing plantation shutters for Jim and Sheila at Monkton Villa in Monkton Village, was the perfect example of such a collaboration. The house itself is a fabulous three bedroom detached property built in the late 19th century in a traditional village. Jim and Sheila bought the property in 2014 and have invested considerable time and money upgrading the house to give all the benefits of modern living whilst retaining the traditional style and feel of a traditional property.  

Downstairs, the formal dining room at the front of the house retains many period features with a beautiful carved fireplace, high corniced ceilings and wonderful panel mouldings flanking a superb three sectioned angled bay.

At the back of the house, Jim and Sheila have introduced a stunning extension around a beautifully designed contemporary kitchen featuring full-length fold back doors onto the garden. The result is a large open plan informal living area with comfortable seating areas and a modern bright spacious feel.

Our task was to design shutters for the windows of both rooms keeping the styling the same for both, yet complimenting the traditional and modern elements within each. 

To achieve this, consideration was first given to the large overall size of the windows which are a major feature within each room. Subsequently, the Pure White colour was chosen with complimentary white hardware so as not to emphasise the feature whilst keeping a light fresh look and feel. As the front of the house overlooks a pathway and is opposite a gastro pub, the 63mm louvre width was chosen to give effective privacy whilst still allowing bags of light into the room. 

In the lounge, which has a large ‘L’ shaped feature window, full height panels were divided into four main sections with a single return to compliment the existing window frame. To add some character to the design whilst in-keeping with the front dining room and its decorative panelling, we crafted a decorative frame to run around the outer frame of the shutters, giving it substance and adding a feature to the overall look. Finally, the Clearview option (concealed tilt rod) was chosen for both sets of shutters to introduce the contemporary element, whilst mid-rails gave a user-friendly option throughout. 

The end result was a great success. A simple, clean format that works across both room styles yet showcases each window individually. Two happy customers and a happy ShutterStyle Team - the perfect result!

 

Kevin